Outdoor Expertin pyöränvalintaopas

11.05.2024

Valitse pyörä käyttötarkoituksen mukaan


Sähköllä vai ilman?

Ensimmäinen valinta pyöräkaupoilla tehdään sähköavusteisen ja tavallisen eli luomupyörän välillä. Mieti ennen pyörän valintaa haluatko ja tarvitsetko sähköavusteisen pyörän. Sähköavusteiset pyörät ovat karkeasti arvioituna noin 2000€ kalliimpia kuin vastaavan tasoiset luomupyörät.

Sähköavusteinen pyörä avustaa sinua polkiessa 25km/h nopeuteen asti. Muuten ominaisuuksiltaan sähköpyörät ovat kuin mitä tahansa pyöriä, ja sähköpyöriä löytyy kaikenlaisiin käyttötarkoituksiin.


Täysjousto, jäykkäperä, gravel, maantiepyörä? Mitä ihmettä?

Seuraava valinta koskee pyörän käyttötarkoitusta. Millaisella alustalla suunnittelet ajavasi? Onko pyörä harrastusväline, kulkuväline vai vähän molempia?

Täysjoustopyörässä on jousitus sekä edessä että takana, ja jäykkäperäisessä pyörässä on jousitus vain edessä. Jäykkäperäinen maastopyörä sopii hyvin esimerkiksi työmatka-ajoon ja maastopyöräilyyn helpossa maastossa ja hiekkateillä. Jos olet kiinnostunut ajamaan myös kivikkoisemmilla ja juurakkoisemmilla poluilla, kannattaa harkita täysjoustoisen maastopyörän hankintaa. Täysjoustoiset pyörät ovat karkeasti arvoituna noin 1000€ kalliimpia kuin samantasoiset jäykkäperäiset pyörät.

Gravel ja maantiepyörät ovat sukulaisia toisilleen. Molemmissa on kansankielisesti sanottuna "kippurasarvet", kapeat renkaat ja yleensä ei jousituksia. Maantiepyörä on nimensä mukaisesti tarkoitettu asvalttiteillä ajamiseen, ja se ei viihdy kovin mukavasti hiekkateillä. Gravel-pyörässä on hieman leveämmät renkaat ja rennompi ajoasento, minkä vuoksi se soveltuu monipuolisemmin erilaisille teille. Meidän alueen tiestön kuntoa ajatellen gravel-pyörä on monipuolisempi lenkki- ja työmatkakaveri kuin maantiepyörä.


Läskipyörä sopii ympärivuotiseen käyttöön

Läskipyörän etu muihin pyöriin verrattuna on mahdollisuus ympärivuotiseen käyttöön. Kapearenkaisiinkin pyöriin saa talvella nastarenkaat, joiden turvin pyörällä voi ajaa myös jäisillä keleillä. Kapearenkaisten pyörien talvikäyttö rajautuu kuitenkin auratuille teille.

Läskipyörällä sen sijaan pystyy ajamaan talvella huolletuilla talvipoluilla (esimerkiksi Saariselällä) ja vaikka kelkan jäljillä. Jos talvipyöräily ei ole sinun juttu, suosittelemme ehkä ensisijaisesti kapearenkaisia pyöriä. Kesällä läskipyörä rullaa tiellä huonommin kuin kapearenkaiset pyörät ja maastossa läskipyörä on usein kova verratuna erityisesti täysjoustopyöriin.


"Köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa" - pätee myös pyöräkaupoilla

Kaikkia edellä esiteltyjä pyöriä on saatavissa hyvin erilaisissa hintakategorioissa. Vanha sanonta "köyhällä ei ole varaa ostaa halpaa", pätee todellakin myös pyöräkaupoilla. Halvoissa pyörissä on usein halpoja osia, jotka rikkoutuvat helposti ja eivät välttämättä edes kestä pyörän käyttötarkoitusta. Kaiken lisäksi näitä halpoja osia voi olla hyvin vaikea löytää rikkoutuneiden tilalle, jolloin huolto ja korjaus voi käydä yllättävän kalliiksi ja viedä paljon aikaa.

Samalla täytyy todeta, ettei kalleinkaan pyörä aina vastaa parhaiten käyttötarkoitusta. Autamme mielellämme sinua juuri sinun tarpeisiisi sopivan pyörän valinnassa.

Useat työnantajat myös meidän alueella tarjoavat työntekijöille nykyisin työsuhdepyöräedun. Edun turvin sinun on mahdollista ostaa huomattavasti arvokkaampi pyörä kuin suoralla kaupalla. Suosittelemme tiedustelemaan työnantajaltanne työsuhdepyörän mahdollisuutta.


Pyörä kuin pyörä tarvii säätöä ja huoltoa

Muistathan, ettei edes hyvä pyörä säily hyvänä ilman säännöllistä huoltoa. Ensihuolto on hyvä tehdä pyörään heti 100-300km ajon jälkeen. Tämän jälkeen kausihuolto kannattaa tehdä pyörän käytöstä riippuen 1-2 kertaa vuodessa. Näin pyörä pysyy hyvässä kunnossa, sähköpyörän ohjelmistot ajan tasalla ja kuluneet osat tulee vaihdettua ajoissa.

Löydät lisätietoja meidän huoltopalveluista täältä. Tarjoamme meiltä ostettuihin pyöriin kaikki huollot -10% alennuksella.

Säännöllisten kausihuoltojen lisäksi pyörä tarvitsee puhdistusta ja arkihuoltoa, joka sinun tulee opetella tekemään itse. Arkihuollon tärkein osa on pesu ja rasvaus. Erityisesti maastopyörä likaantuu ajossa, ja osien väliin pesiytyvä hiekka kuluttaa osia ennenaikaisesti. Pyörän luovutuksen yhteydessä autamme sinua pyörän säätämisessä, ja neuvomme pesuun ja huoltoon liittyvissä asioissa. Meiltä saat ostettua myös pesuun ja rasvaukseen sopivia tuotteita.


Ota rohkeasti meihin yhteyttä pyörän hankintaan liittyvissä kysymyksissä! Liikkeestämme löydät myös useita erityyppisiä pyöriä koeajoon.

Kauttamme saat pyörät myös työsuhde-edulla. Teemme yhteistyötä muun muassa Etufillarin, Vapauden, EpassiBIKEn ja Gobybiken kanssa.